Jak odbywa się produkcja formatki z blachy nierdzewnej.

Luty 2, 2018
Punkty gastronomiczne w Polsce nadzwyczaj często są monitorowane przez sanepid. Częste kontrole zapobiegają przed wybuchem epidemii i nagabują właścicieli takich biznesów do utrzymywania czystości w miejscach szykowania posiłków. A jak prawidłowo powinny być wyposażone punkty gastronomiczne? Więc najważniejsze jest, żeby owe miejsca były proste w zachowaniu porządków. Bardzo dobrze do owego rodzaju miejsc będą elementy zrobione ze stali nierdzewnej. A jak takowe elementy są wyprodukowane?

blacha nierdzewna

Autor: storebukkebruse
Źródło: http://www.flickr.com
Zatem na samym początku przygotowywane będą formatki z blachy nierdzewnej w oparciu, których wykonywane są późniejsze gotowe konstrukcje. Po przygotowaniu owych formatek na wielkich arkuszach blachy reprodukowane bywają formy odpowiednich elementów już w odpowiedniej wielkości.Takie odwzorowywanie powinno zostać perfekcyjnie wyprodukowane, ponieważ wręcz najmniejsze błędy mają możliwość wyrządzić kolejne problemy z zharmonizowaniem elementów. Po naniesieniu zarysu następuje wycinanie laserowe akcesoriów. Wycinanie laserowe będzie nadzwyczaj precyzyjnym sposobem obróbki akcesoriów.

konstrukcja z blachy nierdzewnej

Autor: Ian D. Keating
Źródło: http://www.flickr.com

Skończone akcesoria nie mają ostrych krawędzi jak i nie zniekształcają się jak to jest w przypadku krojenia gilotyną czy nożycami do blachy. Tak sporządzone akcesoria są następnie poddane obróbce wykończeniowej. Pierwszy etap jaki jest wskazany to szlifowanie stali nierdzewnej, tak zwana polerka. To potrzebne, żeby usunąć zbędną ilość materiału czy aby naznaczyć właściwy blask szykowanym akcesoriom. Ten proces trenowany jest dla każdych elementów, które potrzebne są do konkretnego produktu. Po przygotowaniu wszystkich akcesoriów nastaje proces scalania ich w całość.

Elementy ze stali nierdzewnej scalane bywają procesem spawania. To jeden z bardzo dobrych i najtrwalszych metod łączenia elementów stalowych który aktualnie jest wykorzystywany. Po połączeniu wszystkich elementów następuje końcowy etap szlifowania. Szlifowanie końcowe jest konieczne, bo miejsce spawu przeważnie jest nierówne i posiada inną barwę jak elementy ze stali nierdzewnej. Po wypolerowaniu i końcowych próbach produkt jest zdatny do użytku w punktach gastronomicznych.

Brak komentarzy

Możliwość komentowania jest wyłączona.